Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău, în colaborare cu Muzeul Judeţean Satu Mare, a găzduit marţi, 9 iunie, vernisajul expoziţiei – “Instantanee din timpul cercetărilor etnografice de urgenţă. Un exerciţiu de antropologie vizuală”. Expoziţia aduce în faţa publicului cercetările de teren din localităţiel Bobota, Surduc, Peceiu, Jebuc, Cutiş, Biuşa, Motiş, Brâglez, Cheud, Năpradea, Benesat şi alte sate din Sălaj, iar cercetările sunt realizate de etnografi sălăjeni, dar şi de Muzeul Judeţean Satu Mare în zona Codru sau în satele româneşti din Ucraina. Expoziţia este realizată de muzeografii Camelia Burghele, Olimpia Mureşan, Marin Pop şi Szabo Attila care au prezentat cele mai interesante cercetări de teren derulate în ultimii ani şi necesitatea urgentării cercetării etnografice în satele sălăjene.
La eveniment au luat parte iniţiatorii proiectului, muzeografii amintiţi, Corina Bejinariu – managerul MJIA Zalău, reprezentanţi ai instituţiei de cultură precizate, dar şi cunoscutul meşter şi raposod popular Graţiana Pop.
Expoziţia este concepută prin ilustrare vizuală a activităţii de cercetare în satele sălăjene, completate cu obiecte de patrimoniu.
“Principala dimensiune a cercetării noastre, din punctul meu de vedere, este echipa. Este foarte important, de fiecare dată când mergem pe teren, să mergem în echipă. Această expoziţie a fost realizată de echipa cu care noi, de fiecare dată mergem pe teren: Colegul meu –Marin Pop, istoric , care valorifică în mod special partea de informaţie despre istorie; colega mea Olimpia Mureşan – etnograf, la fel ca şi mine, şi în sarcina noastră cade să chestionăm informatorii din teren în ceea ce priveşte lucrurile de etnografie, partea de cultură materială şi spirituală din tradiţia satelor, iar colegul nostru Szabo Attila vine cu noi pentru că de multe ori când mergem în sate maghiare sau în sate mixte – acolo ne este de un real folos”, a precizat cercetătorul ştiinţific Camelia Burghele.
Vernisajul a continuat cu o masă rotundă intitulată “Dialoguri cu terenul” în cadrul căreia cei prezenţi au povestit despre cercetările din teren din zonele rurale sălăjene.
Expoziţia “Instantanee din timpul cercetărilor etnografice de urgenţă” poate fi vizitată pe tot parcursul lunii iunie.